Tips til bruk av penger i utlandet

bruk-av-penger-utlandDen norske økonomien er i stadig vekst, og man har fra 90-tallet og utover sett en reisefeber blant nordmenn som man aldri tidligere har sett maken til. Selv om mange har god råd og tar seg råd til dyre ferier, så er det verdt å tenke på hvordan man bruker pengene når man er utenlands. For du kan spare ganske så mye penger på å foreta de riktige valgene når det kommer til betaling – det selv om du bare har tatt turen over grensen til Sverige på harryhandel.

Ta ut kontanter i utlandet

Mange nordmenn gjør den feilen at de tar ut kontanter i forkant av reisen, eller bruker Gardermoen for å gjøre uttak av den lokale valutaen i landet de skal besøke. Ulempen med dette er at kursen gjerne er mye høyere her hjemme enn hva den er i det aktuelle landet, og at man følgelig får mindre ut av pengene. Skal man for eksempel ta ut 10 000 kroner for å bruke på ferie, så kan det utgjøre forskjeller på mellom 500 til 1000 kroner bare om man velger en norsk eller en utenlandsk minibank!

Det kan uansett være greit å ha litt lommepenger frem til man har kommet seg til rette på stedet man skal feriere på, og det er ingenting i veien for å gjøre et mindre uttak i forkant av reisen, ettersom besparelsen ikke vil være så stor når det er snakk om små beløper.

Skaff deg et kredittkort uten gebyrer

De fleste foretrekker å bruke kontanter når de ferierer utenlands, og det er nødvendigvis ikke noen dårlig idé siden det i mange land koster ekstra når man ønsker å betale med kort. Det man dog bør være obs på er om det er noen gebyrer ved uttak i minibanker på bankkortet eller kredittkortet ditt. De fleste bankkort har slike gebyrer, men de beste kredittkortene på markedet er hundre prosent gebyrfrie. Skaffer du deg et slikt et så betaler du 0 kroner for å gjøre uttak i utenlandske minibanker.

Det kan dog være at ekstra gebyrer påløper fra den lokale minibanken, men dette varierer fra land til land. Det er også ulike bankselskaper i de forskjellige ferielandene, så man kan risikere å måtte betale gebyrer i enkelte.

Betal alltid med den lokale valutaen

Hvis man foretrekker å betale med kort når man er i utlandet, så må man passe på at man betaler i den lokale valutaen – og ikke med norske kroner. Dette fordi at hvis man velger å betale med NOK, så vil den aktuelle butikken selv bestemme vekslingskursen, og følgelig kan den være langt dårligere enn hva banken tilbyr deg. Hvis du betaler med en lokale valutaen, så er det banken som omgjør beløpet til norske kroner, og du sikrer deg at du alltid følger den gjeldende verdenskursen.

Dette gjelder enten man besøker et land i Asia, Kanariøyene eller rett og slett befinner seg på handel i Sverige. Uansett så vil man alltid velge lokal valuta, et alternativ man som regel automatisk får i kortterminalen når man betaler med et norsk kreditt- eller bankkort i utlandet. Se her for valutakurser